Τι είναι η αλλεργία;

Άλλεργία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε ουσίες που κανονικά δεν θα έβλαπταν το σώμα, οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Πιο αναλυτικά η αλλεργία είναι αντίδραση υπερευαισθησίας, όπου συμμετέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα είναι η γύρη διαφόρων φυτών, τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α., καθώς και τρόφιμα (π.χ. ψάρι, αυγό, τομάτα κα.) όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες.

Γιατί είναι πιο συχνές την άνοιξη;

Την άνοιξη, οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση, αφού στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα τα οποία φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής ή μέσω της επαφής. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με πιο συχνά συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, κνησμό, φαγούρα στα μάτια κα.

Τι συμβαίνει όμως;

Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με μια ξένη ουσία που δρα ως αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου/αλλεργιογόνου. Η διαδικασία αυτή αν επαναληφθεί και άλλες φορές έχει σαν αποτέλεσμα τα αλλεργικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συμβουλές αντιμετώπισεις

Η διατροφή συνδέεται με την πρόληψη;

Παράγοντες που συνδέονται με υψηλά ποσοστά αλλεργικών νοσημάτων μεταξύ άλλων είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το γονιδιακό προφίλ. Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη αλλά και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων διαφόρων τύπων αλλεργιών.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών ή με μικρότερη πιθανότητα να χειροτερέψει η αλλεργία. Τροφές ή συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματικό μέσο. Συγκεκριμένα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης D, τα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τα προβιοτικά, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση και την ηπιότερη εκδήλωση των εποχιακών αλλεργικών αντιδράσεων.

Τα προβιοτικά έχουν ρόλο;

Τα προβιοτικά ειδικότερα έχουν μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά την υποστήριξη των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού έναντι των κοινών αλλεργιογόνων. Συγκεκριμένα τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ευεργετικά σε μια σειρά
από ασθένειες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις αλλεργίες. Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ευεργετικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα. Άπαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες, αλλά σίγουρα το εντερικό μικροβίωμα έχει ρόλο στην πορεία της νόσου.

Άπολαύστε την άνοιξη θωρακίζοντας τον οργανισμός σας με τα απαραίτητα συστατικά!